A klíma karbantartásának fontossága
Mire figyeljünk oda?

A nyári hónapokban, amikor hatalmas hőség uralkodik otthonunkban és munkahelyünkön egyaránt, ha lehetőségünk adódik, bekapcsoljuk a klímaberendezést. Ugyanakkor, ha nem szentelünk elegendő figyelmet ennek megfelelő használatára, akkor az előnyök mellett számos kellemetlen tünettel és egészségügyi problémával is számolnunk kellhet.

A nyári időszakban a légkondicionálóválik otthonunk egyik kiemelkedő fontosságú eszközévé. Ennek segítségével kellemes belső hőmérsékletet teremthetünk, amely nem csak javítja teljesítőképességünket, hanem csökkenti a fáradtság érzetét, fokozza komfortérzetünket, és hozzájárul a pihentető alváshoz. Mindazonáltal, ha nem helyesen alkalmazzuk, negatív hatással lehet szervezetünkre.

Fokozott allergiás tünetek

A klímaberendezések feladata a helyiség levegőjének áramoltatása és hűtése, így ha ezeket nem rendszeresen tisztíttatjuk, könnyedén kialakulhatnak bennük baktériumok és gombaspórák. A magas páratartalom pedig kedvező környezetet teremt a penész számára, melynek hatására orrfolyás, orrdugulás, súlyosabb esetekben köhögés és nehézlégzés is megjelenhet. A zavaró, kellemetlen szag jelzésértékű, ilyenkor érdemes azonnal kikapcsolni a légkondicionálót, majd szakember segítségét kérni.

Fejfájás, gyengeség

Sokan megtapasztalhattuk már azt az érzést, amikor több órát töltünk egy olyan helyiségben, ahol a fűtés, szellőztetés vagy légkondicionáló rendszer koszos vagy nem megfelelően karbantartott. A nap végére gyakran fejfájást érezhetünk és fáradtabbak lehetünk, a szokásosnál. Az ilyen kellemetlen tünetek elkerülése érdekében érdemes rendszeresen szüneteket tartanunk, és pár percig kimennünk a friss levegőre.

Irritált légutak

Az elégtelenül tisztított klímaberendezés számos légzőszervi problémát okozhat, emellett a orr és torok nyálkahártyájának kiszáradásához is vezethet. Ezenkívül a száraz légutak nehezebben öntisztulnak, és könnyedén elszaporodnak bennük a kórokozók, ami megnövelheti a fertőzés kockázatát. Ennek következtében kiemelten fontos, hogy rendszeresen tisztíttassuk meg a készüléket, hiszen a Legionella baktérium a klíma hűtővizében terjed, és akár tüdőgyulladást is előidézhet.

Kiszáradt szemek

A légkondicionáló nem csupán lehűti a levegőt, hanem kiszárítja is azt. Ha hosszú ideig túl alacsony a helyiség páratartalma, könnyen előfordulhat, hogy a szemek kiszáradnak és irritálttá válnak. A kellemetlen szúró, égő és viszkető érzés, amely a szemszárazság következményeként jelentkezik, a könnyfilm hiányával vagy sérülésével függ össze. Ez a probléma homályos látást, látásélesség-csökkenést és jelentős kényelmetlenséget is okozhat.

Így előzzük meg a bajt

Gondoskodjunk rendszeres karbantartásról a klímaberendezések esetében, és hívjunk szakembert a szűrők cseréjéhez, tisztításához.

Időnként szellőztessünk, engedjük be a friss levegőt a helyiségbe.

Kerüljük a közvetlenül ránk irányuló hideg légáramot, és szükség esetén vigyünk magunkkal egy vékony kardigánt.

Lépésről lépésre haladjunk: ügyeljünk arra, hogy a külső és belső hőmérséklet között ne legyen túl nagy, 6-8 foknál nagyobb különbség.

Amikor szárazságot vagy szemégést érzünk, használjunk szemcseppet vagy műkönnyet, a bőrünk hidratálásáról ne feledkezzünk meg jó minőségű hidratálóval, és a napi vízbevitelről se feledkezzünk meg.

Ha már bekövetkezett a kellemetlenség, mint például torokgyulladás vagy megfázás, mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni.

Elérhetőségeink

Cím

1105 Budapest, Kápolna utca 23.

Telefonszám

+36 (70) 936-9706

E-mail cím

info@kocsklima.hu

Kérdése van?

6 + 5 =

Közösen óvjuk környezetünket

Fenntartható komfort

Óvja meg készülékét a meghibásodástól!

Ajánlott a rendszeres karbantartás

Telefonszám
Cím

1105 Budapest, Kápolna utca 23.

E-mail cím

Az oldalon található képi és szöveges tartalmak a Kőcs Klíma ® tulajdonát képzik, azokat részben vagy egészében másolni, másodközölni tilos és jogsértő, ezért jogi következményeket vonhat maga után!

Üzemelteti: WhiteSolWeb© Magyarország

Kőcs Klíma ® – Minden Jog Fenntartva! ©
2022.